Mål

Mitt främsta mål är att föda upp friska hundar som passar till tjänst och tävling.                                     Hundarna avlas efter både exteriör och psyke enligt rasstandard.

 

Kravet är tävlings- tjänstemeriterade (L-testade) avelshannar som inte är höft- eller armbågsbelastade. När jag väljer hundar till avel så tittar jag inte efter enstaka stjärnskott utan det viktigaste är att hela kullen är bra och har en god hälsa. Jag tittar även på tidigare avkommor och flera föräldraled bakåt. För att få fram denna information om hundarna använder jag mig utav SKK´s avelsdata. 
De hundar jag letar efter skall vara bättre än genomsnittet och ha bevisad arbetskapacitet, gärna polis eller väktare. 

 

Jag kommer att para driftstarka hundar. Vill man inte använda sig av den kapaciteten är det enklare att dämpa/anpassa valparna från början än att försöka höja hunden i ett senare skede. 

En hund som inte är naturligt driftstark är svår att höja och få att fungera i skarp tjänst. Med en driftstark hund menar jag stor kamp, vilja att förfölja föremål, vara nyfiken/framåt och vara tuff i olika miljöer. Mörker eller en gallertrappa ska inte sätta stopp för stopp för hunden.

Andra saker som jag prioriterar är att hunden är förig och styrbar i lydnaden.

Det viktigaste är sista beslutet, gillar jag hunden? Det är en magkänsla som är svår att sätta ord på.    

 

För mer info om schäfern kolla gärna SKK Rasguide.

 

Förutom en sjukdomsfri hund prioriterar jag detta.

Kamp

Skärpa och försvar

Förighet

Nerver

 

 

Dexa linförhet